Structuri cadre vs zidarie

De ce structuri in cadre si nu pe zidarie portanta? Care este cea mai buna alegere?

Sunt intrebari care se ridica atunci cand vine vorba de a alege cel mai bun sistem structural pentru nou

a locuinta. “Cel mai bun” devine un context amplu definit de mai multi factori atunci cand e vorba de un imobil care sa dureze in timp. Cel

mai bun sistem structural este acela care satisface atat conditiile materiale specifice fiecarui beneficiar in parte cat si nivelul de confort dorit.

 

Cand vine vorba de durabilitate si rezistenta in timp, cele doua sisteme structurale pleaca de la acelasi nivel, atat timp cat sunt respectate anumite prevederi specifice fiecaruia in parte.

 

 

Structuri de rezistenta in cadre. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din stalpi si grinzi de beton armat.

Structuri de rezistenta din zidarie portanta. Incarcarile si fortele seismice sunt preluate de un sistem structural alcatuit din pereti portanti de caramida, prevazuta cu samburi de beton armat si centuri de beton armat. Conform “CR6-2006: Cod de proiectare pentru structuri din zidarie”, structurile din zidarie se utilizeaza pentru proiectarea cladirilor civile, industriale si agrozootehnice si sunt realizate cu pereti structurali din zidarie cu urmatoarele tipuri de alcatuire:

-zidarie simpla/nearmata

-zidarie confinata (prevazuta cu samburi si centuri de beton armat)

-zidarie confinata si armata in rosturile orizontale

-zidarie cu inima armata

In functie de densitatea peretilor de zidarie, structurile din zidarie se impart in doua categorii:

Structuri cu pereti desi-sistem fagure;
Structuri cu pereti rari-sistem celular;
Se merge pe structura in cadre de beton armat atunci cand se doresc spatii mari, la cadrele de beton armat putem sa mergem pana la deschideri de 8m-9m (in functie de cat de mult ne deranjeaza inaltimea grinzilor). Aria celulei formata de grinzile de cadru poate sa treaca de 64mp, in timp ce, la zidarie portanta aria este in jur de 25mp.

La o structura in cadre, elementele importante sunt stalpii si grinzile, iar peretii de compartimentare se pot realiza incepand de la materiale usoare (gips-carton, bca, etc.), pana la zidarie (plina sau cu goluri), in functie de dorintele beneficiarului. Pentru exterior se poate merge si pe BCA, libertate de care nu se beneficiaza atunci cand vine vorba de zidarie portanta. In cazul zidariei portante conteaza fiecare perete in parte, atat interior cat si exterior. La structruile din pereti de zidarie portanta conteaza foarte mult calitatea caramizii folosite, cat si grosimea peretilor. Peretii exteriori nu se vor realiza din caramida mai mica de 24cm , dezavantaj din punct de vedere financiar, dar un avantaj cand vine vorba de izolare fonica.

La structurile in cadre se consuma o cantitate mai mare de beton si implicit de fier beton, in comparatie cu structurile de zidarii, unde avem si aici samburi si centuri din beton armat dar de dimensiuni mai mici si in numar mai mic. Odata cu dezavantajul unei cantitati mai mari de beton si fier, la sistemul in cadre apare si dezavantajul unui consum mare de cofraj. Cantitatea de cofraj se poate reduce insa si la sistemul structural in cadre de beton armat, prin turnarea betonului dupa montarea zidariei, astfel se poate face o economie de 2 fete cofrate pe stalp la stalpii inglobati in zidarie.

Cand vine vorba de spatii vitrate mari, sistemul structural ideal este cel in cadre de beton armat, la cel din zidarie portanta dimensiunea spatiilor vitrate este limitata de o arie de 2.5mp (fara bordaj de stalpisori).

O alta calitate importanta a structurilor in cadre este flexibiliatea beneficiarului de a-si recompartimenta imobilul odata cu trecerea timpului, se poate renunta usor la pereti interiori sau schimbari de functiuni ale incaperilor. La sistemul structural cu pereti din zidarie, renuntarea la orice perete din imobil se va face doar in urma acordului venit din partea unui expert tehnic.

Pe scurt, dezavantajele sistemului structural in cadre sunt:

-consum mai mare de beton, fier-beton si cofraj;

– grinzi si stalpi de dimensiuni mai mari;

-implica un cost mai ridicat;

 

La avantajele sistemului structural in cadre putem enumera:

-peretii de compartimentare se pot realiza din materiale usoare (gips-carton, bca, etc.)

-peretii exteriori se pot realiza si din bca si nu conteaza grosimea acestora (grosimea fiind dictata de nivelul de izolare fonica si termica)

-spatii mari si aerisite

-posibilitatea de a renunta in timp la orice perete din locuinta

-timp de executie mai scurt;

-libertatea de a alege configuratii structurale ample, moderne.

 

Dezavantajele sistemului structural din pereti structurali din zidarie portanta:

-peretii interiori, cat si cei exteriori, au grosimi mari;

-timp de executie ridicat;

-suprafete mari de tencuiala;

-recompartimentarea este dificila si necesita expertiza tehnica;

-incaperi de dimensiuni modeste;

-spatii vitrate mici;

Avantajele sistemului structural din pereti structurali din zidarie portanta:

-izolare fonica buna datorita peretilor de caramida grosi;

-consum mic de cofraje, fier-beton si beton;

-implica un cost de executie mai scazut;

In concluzie, orice sistem structural de rezistenta am alege pentru realizarea locuintei, avem o serie de avantaje si dezavantaje pe care trebuie sa le analizam pentru a gasi solutia optima pentru fiecare in parte. Spatii mari si aerisite, flexibilitatea si dorinta continua de a face modificari, confortul termic, confortul psihic, raportul calitate-pret, situatia finaciara, stilul arhitectural sunt doar cativa factori dintr-o lista care sa va da raspunsul la intrebarea De ce sistem structural in cadre si nu sistem structural din zidarie portanta?