Spaţii de depozitare inedite

Spaţii de depozitare inedite

Dacă nu locuieşti într-o casă imensă care să îţi permită să rezervi zone extinse pentru depozitare, e posibil să te fi lovit în repetate rânduri de sindromul „prea multe lucruri, prea puţin spaţiu”. Înainte să te apuci să faci planuri pentru proiecte de casă cu etaj, beci şi mansardă, ar trebui să iei în considerare şi posibilitatea valorificării unor zone mai puţin exploatate din locuinţa ta. În fond, n-ar trebui să te surprindă faptul că lipsa spaţiilor de depozitare nu e strict o problemă a celor care au case mici, ci una general valabilă, fiecare dintre noi a avut, probabil nu doar o dată, senzaţia că este compleşit de obiectele care se adună şi totuşi, încercarea de a le sorta şi arunca s-a soldat cu un eşec pentru că, ce să vezi, toate păreau potenţial (absolut) utile, de la rachetele de badminton, la coşul de picnic, de la placa de snowboard, la cursurile tipărite/xeroxate din facultate şi lista poate continua la nesfârşit.

Cu puţină imaginaţie şi efort pot fi găsite soluţii pentru orice problemă, chiar şi pentru ce a spaţiilor de depozitoare.

Gândeşte-te la zonele din casă unde „se pierde” spaţiu preţios. Colţuri înguste unde nu poţi încadra obiecte de mobilier, zona de deasupra uşilor, spaţiul dintre podea şi pat, tăblia patului, scările interioare  sau, în cazul în care nu locuieşti la bloc, podeaua sunt toate spaţii pe care le poţi adapta pentru a stoca obiectele în exces.

Nu te obligă nimeni să te opreşti la mobilierul standard disponibil pe piaţă, poţi oricând să comanzi unul cu dimensiuni şi forme specifice nevoilor tale. Şi de ce nu a-i face-o dacă asta te-ar putea ajuta să valorifici, spre exemplu, spaţiul îngust dintre chiuveta din baie şi vasul de toaletă. S-ar putea găsi acolo loc pentru  o mulţime de produse cosmetice, prosoape sau alte obiecte de igienă.

La fel de bine ai putea opta pentru poliţe sau corpuri suspendate deasupra uşii din baie sau bucătărie. Nici acea zonă nu este una căreia să i se atribuie în mod curent funcţionalitate, dar, din nou, nu există nicio interdicţie în acest sens, ci doar efectul tendinţei de a ne bloca în soluţiile standard.

 A devenit tot mai răspândită tendinţa de realiza paturi cu spaţiu de depozitare incorporat. Ia-o ca pe o sursă de inspiraţie pentru a regândi patul pe care îl ai deja sau pune în balanţă avantajele şi dezavantajele înlocuirii lui. Gândeşte-te că ai putea folosi foarte practic acel spaţiu pentru a depozita aşternuturi, pijamale şi cine ştie câte alte lucruri.

Poate ai scări interioare – nu trebuie să fie neapărat o scară de acces la un etaj superior, poate sunt numai câteva trepte care fac trecerea dintr-o cameră în alta situată la un nivel uşor diferit, oricare ar fi cazul, ia în calcul că le-ai putea folosi ca spaţiu de depozitare fie creând o zonă cu poliţe sau uşi în interiorul scărilor, fie transformând contratreapta în sertar sau raft, atunci când ai doar câteva trepte cu care poţi jongla.

Mulţi şi-au montat deja tavane false, de ce nu şi o podea falsă? Spre deosebire de tavanul fals, podeaua falsă se poate dovedi eficentă şi ca spaţiu de depozitare. Ai putea ridica nivelul podelei pentru a folosi zona dintre podeaua originală şi cea falsă ca spaţiu de depozitare. Câteva plăci de parchet ar putea deghiza convingător trapele de acces.

E drept că nu toate soluţiile propuse pentru spaţiile de mai sus sunt la fel de accesibile şi uşor de înfăptuit, dar, cu siguranţă, toate sunt mai uşor decât realizat decât un nou proiect de casă.