Cu ce culoare combini lemnul

 Ce culoare merge cu culoarea lemnului

Una dintre problemele pe care le poţi întâmpina atunci când îţi propui să te ocupi personal de amenajarea casei este cum să alegi paleta de culori potrivite pentru o cameră. Nu trebuie să fii neapărat specialist în design interior pentru a-ţi da seama că un bun punct de pornire îl reprezintă nuanţele elementelor care sunt mai greu de schimbat. Şi cum parchetul şi principalele obiecte de mobilier sunt primele care pot fi încadrate în această categorie, următoarea întrebare este, în mod firesc, ce culoare se potriveşte cu cea a lemnului?

Pentru a răspunde trebuie să avem în vedere că lemnul la rândul său poate avea mai multe nuanţe. Simplificând, întrucât de multe ori prea multe detalii mai mult încurcă decât să ajute, gândeşte-te atunci când vrei să alegi culorile pentru o cameră în care predomină lemnul, dacă nuanţa de bază a acelui lemn este oranj, galben, roşu sau maro. Există, desigur, o largă varietate de nuanţe care corespunde fiecăreia dintre acestea, dar, aşa cum spuneam, să nu ne blocăm în detalii. Este important ca, odată ce ai stabilit „nuanţa de bază” a lemnului care este preponderent în cameră, să eviţi să adaugi alte elemente din acceaşi gamă cromatică. Altfel spus, nu este recomandat să zugrăveşti pereţii maro, dacă ai mobilier din lemn de nuc, să pui mult roşu, dacă ai podelele din lemn de cireş sau să completezi lemnul de stejar cu vopsea sau tapiserii oranj. 

Dacă eviţi să combini culorile după formula, de multe ori, prost înţeleasă a „asortării” sunt puţine şanse să dai greş. De altfel a asorta înseamnă a armoniza elementele sau culorile, pentru că de această dată despre ele discutăm, nu, aşa cum înţeleg unii, a le potrivi încadrându-le în categorii cromatice „exclusive” combinând nefericit albastru cu bleu sau roşu cu roz. Pentru a reuşi să obţii un efect potrivit chiar şi în aceste condiţii ar trebui să ai un excelent simţ estetic, o mare sensibilitate în a „simţi” şi distinge nuanţele şi o excelentă percepţie a proporţiilor. Dacă nu eşti artist plastic sau specialist în design interior, atunci este mai înţelept să alegi calea uşoară. Aşadar, evită să combini nuanţe din acceaşi gamă cromatică dacă ele se regăsesc în proporţii mari în spaţiul pe care îţi propui să-l amenajezi. Altfel, gândeşte-te la lemn ca la denim, merge cu orice.