Casa de vacanţă

Casa de vacanţă

Dacă vrei să ai un loc pe care să-l numeşti „acasă” pe perioada vacanţelor, un loc care să te ajute să te transpui într-un alt mediu şi într-un alt peisaj decât cel cu care eşti deja obişnuit şi, mai ales, dacă un hotel nu-ţi poate satisface această dorinţă (nici nu e de mirare), o casă de vacanţă s-ar putea să fie exact ce-ţi trebuie.

În acest caz, probabil ştii deja sau, dacă nu, vei descoperi prin propria experienţă, că împrejurimile, spaţiul şi structura arhitecturală merg mână-n mână. Sunt toate în egală măsură importante pentru a crea mediul perfect pentru o vacanţă reuşită.

Aşadar, atunci când te hotărăşti să construieşti o casă de vacanţă, fie ea o casă mică sau mare, trebuie să ai în vedere scopul acestei construcţii, scop pe care, de altfel, îl dă destinaţia proiectului. Ce alt scop ar putea avea o casă a cărei destinaţie este descrisă ca fiind „de vacanţă”, decât acela de relaxare şi destindere?

Există câteva aspecte care definesc specificul unei case de vacanţă. De regulă, locul unde poate fi ridicată o asemenea casă este el însuşi unul special şi este, de cele mai multe ori, cel care ilustrează foarte bine ceea ce înţelegem prin ideea de vacanţă.

Proiectul unei case de vacanţă a trebui să ţină cont şi să reflecte specificul locului unde urmează să fie ridicată construcţia. Asta nu înseamnă neapărat că ar trebui să aibă o arhitectură clasică sau că ar trebui să se alinieze la modelele de arhitectură tradiţională ale locului. Important este ca aceste proiecte de casă să respecte specificul local şi să fie în armonie cu spaţiul respectiv. Un arhitect va putea propune, fără îndoială, soluţii în acest sens fără a se limita la modelele preexistente. Va putea face adecvarea la spaţiu folosind, spre exemplu, materiale locale sau stranspunând simbolic în arhitectura casei unele dintre elementele definitorii ale peisajului.

În ceea ce priveşte construcţia unei case de vacanţă ar trebui spus că materialul folosit preponderent este lemnul. Şi există câteva considerente destul de evidente care explică această opţiune generală. Folosirea lemnului face ca un astfel de proiect de casă să nu fie unul foarte costisitor, în plus, nici execuţia nu este una foarte dificilă (şi, deci, nici de durată) atunci când principala materie primă este lemnul.

Şi în amenajarea unui astfel de proiect este indicat să se ţină cont de specificul locului în care este amplasată casa. De aceea, în stabilirea proiectului de design interior pentru o casă de vacanţă este recomandat să se integreze şi elemente care să reuşească să surprindă identitatea locului. Aşta nu înseamnă că toate casele de vacanţă ar trebui să aibă aspect rustic, alpin sau marin (dacă ar fi să trimitem generic la destinaţiile alese cu precădere pentru vacanţe). Un proiect de casă bine realizat va putea integra coerent facilităţi moderne într-o casă care să nu sfârşească prin a arăta strident. Consultând-vă cu un arhitect veţi putea obţine un ansamblu care să vă ajute să vă bucuraţi din plin, în propria casă, de puţinele zile de vacanţă de peste an.