Aspect nou cu obiecte vechi

Un aspect nou cu obiecte vechi

Chiar dacă a fost poate o vreme când îţi priveai mobilierul ca pe o operă de artă şi te felicitai pentru alegerea făcută şi pentru ambientul pe care ai reuşit să-l creezi în locuinţa ta, e posibil ca în timp să te fi săturat de el până peste cap. Au contribuit probabil şi anii de uzură în care au fost destule prilejuri să se deterioreze. Te uiţi spre măsuţa din living şi tot ce vezi sunt urmele ceştilor cu cafea fierbinte sau zârieturile cu care s-a ales atunci când cineva o folosea ca suport pentru a schiţa apăsat pe o foaie de hârtie diverse planuri. Fotoliile arată demodat, mobilierul din bucătărie e învechit, pe alocuri îngălbenit de fum şi uzură, iar unul dintre corpurile bibliotecii obişnuia să aibă două uşi cu geamuri, dar a rămas cu una singură, deşi ţi-ai promis cu mult timp în urmă că îl vei repara.

Pentru a înlocui tot ce nu-ţi place, ai avea probabil nevoie de un buget consistent şi, eventual, de o perioadă lungă de timp pentru a putea eşalona cheltuielile. Există însă şi alte soluţii. Nu e neapărat nevoie ca totul să fie înlocuit cu variante noi şi costisitoare. Obiectele restaurate sunt o tendinţă de actualitate şi ai putea folosi acest trend în avantajul tău, cu atât mai mult cu cât îţi pune la dispoziţie soluţii eficiente atât financiar, cât şi estetic pentru a schimba aspectul locuinţei tale. Răsfoind câteva reviste sau navigând pe câteva site-uri de design interior, poţi acumula idei cât pentru o viaţă întreagă de restaurări.  

Schimbă culorile, texturile şi imprimerurile. Nu e neapărat nevoie să te străduieşti să redai aspectul iniţial al obiectelor care acum te nemulţumesc. De multe ori asta presupune un efort considerabil fără să asigure însă o satisfacţie pe măsură. Inovează! Pentru a obţine cu adevărat un aspect proaspăt şi atrăgător gândeşte-te la efectul pe care l-ar putea avea asupra locuinţei tale culorile tari, saturate, care sunt în tendinţe. În loc să regreţi că nu poţi obţine uniformitatea originală a măsuţei ce imita nuanţa mahonului, vopseşte-o turcoaz şi aşeaz-o lângă fotoliile tale, proaspăt retapiţate cu un imprimeu geometric în alb şi negru. Nu-ţi face griji că nu mai poţi scoate petele galbene de pe mobilierul din bucătărie, ci aminteşte-ţi de proiectele de amenajare care te-au lăsat cu gura căscată când răsfoiai o revistă de profil. E cu atât mai uşor cu cât, în ultima vreme, se mizează tot mai mult pe armonizarea elementelor diferite. Nu-ţi face griji că niciunul dintre „seturile” originale nu s-a păstrat intact, vei vedea tot mai des încăperi în care diversitatea e un efect căutat şi în care, spre exemplu, niciunul dintre dulapurile din bucătărie nu are „pereche” şi care tocmai prin prisma capacităţii de a spune o poveste diferită într-un întreg coerent ajută la crearea unei atmosfere inedite, de nou, dinamic şi vitalitate. Sau poate ai toate elementele originale întregi, corpurile suspendate şi cele de jos, stau toate aliniate cuminţi la locul lor. Dar tocmai sezanţia de inerţie şi monotonie este cea de care vrei să scapi. O soluţie uşoară ar fi şi de această dată să consideri efectul culorilor sau tiparelor în tendinţe. Există riscul ca vopseaua să prindă greu peste cea veche, dar e foarte simplu să şlefuieşti suprafeţele, eventual să aplici şi o amorsă, pentru a asigura aderenţa şi uniformitatea stratului nou. Ţine cont că pentru bucătărie şi baie e recomandat să foloseşti o vopsea special destinată acestor spaţii, care să aibă proprietatea de a rezista la umezează şi căldură.

Dacă decizi să te apuci de restaurare nu uita că nu e neapărat nevoie să optezi pentru uniformitate şi e chiar recomandat să renunţi la principiile „asortării”.  

Toate acestea sunt soluţii la îndemână, pentru punerea în practică a cărora nu e nevoie de nimic mai mult decât de imaginaţie şi ceva simţ estetic sau, de ce nu, de modele preluate din publicaţiile de design interior, pentru cei nesiguri.